ניוזלטר פדגוגי 8.11.18
אימל'ה מבחן!!!
תקופת מבחנים
עכשיו זו התקופה הזו בשנה, שכמעט בכל שבוע יש שניים או שלושה מבחנים בלוח המבחנים של התלמידים, הם לחוצים, ואנחנו מנסות שגם המבחן עצמו יהיה אירוע הערכה משמעותי לתלמידים, אירוע שמזמן למידה לפני, תוך כדי ואחרי. עוד אוסיף כי השבוע קראתי בספר חינוך לחשיבה של שלמה קניאל (ע"מ 277- 278) כי המבחן יכול לשמש את המורה לפיתוח המיקוד השליטה הפנימי של התלמידים לגבי הלמידה שלהם, וההצלחות והכישלונות שלהם בתחום הלמידה.
אז לקראת תקופת המבחנים מצרפת הצעות לאיך הופכים את המבחן לאירוע הערכה משמעותי ומפתח מיקוד שליטה פנימי.
לפני המבחן
- מפרסמים את הנושאים בצורה מפורטת (כולל מושגים, ועקרונות מנחים) לפחות שבוע לפני הבחינה.
- מפרסמים את מבנה הבחינה: את מספר החלקים לבחינה, מה כולל כל חלק, מה סוגי השאלות.
- מצלמים את החומר למבחן (אני משתמשת בטבלה שמפרסמת המפמ"ר) ומחלקים לכל התלמידים ובנוסף מחלקים להם מדבקות אדומות וירוקות קטנות, כאשר עליהם לסמן אילו נושאים הם שולטי היטב (מדבקות ירוקות) ואילו נושאים הם פחות שולטים (מדבקות אדומות). או לחלופין מצלמים את הנושאים למבחן על דף גדול (A3) תולים על הלוח, נותנים לכל תלמיד.ה שלוש מדבקות ירוקות ואדומות ועליהם.ן להדביק בנושאים הכי ברורים והכי לא. כך מתקבלת מפה כיתתית של הנושאים שיש לחזק וכאלה שאין צורך. מומלץ!
- מכינים כרטיסיות המתייחסות לשלב הלמידה שבו תלמידים יכולים להימצא בהקשר למבחן. מניחים על הרצפה (אפשר לחלק לקבוצות וכל קבוצה מקבלת סט כרטיסיות) ומבקשים מהתלמידים לעמוד ליד הכרטיסייה שמתארת הכי נכון את השלב של הלמידה שבו הם נמצאים. לאחר מכן מנהלים שיחה על איך נכון ללמוד, איך מחלקים את הזמן וכו'. (לא ידעתי שיש בכלל מבחן, ידעתי שיש מבחן אבל אין לי את החומר/סיכומים, התחלתי לעבור על החומר, הודעתי לבוס שלא ישבץ אותי במשמרות הקרובות, עברתי על כל החומר, התחלתי לפתור שאלות לדוגמא מבגרויות).
באדיבות ענבל אסרף
במבחן
- מוסיפים שאלות לגבי תהליך הלמידה על המבחן (כמה זמן למדתי? איך למדתי?)
- מוסיפים בסוף המבחן התייחסות למבחן (האם המבחן תאם את הציפיות שלי, איך אני יוצאת ממנו, האם היו נושאים שלא שמתי עליהם מספיק דגש, איזה ציון אקבל )
- מוסיפים בסוף המבחן שאלת בונוס (שלושה דברים שלמדתי בשיעורי..., או שאלה אישית כמו: אני רוצה שתדע עליי ש..., אם היית חיה איזו חיה היית, אם היית דמות מצוירת איזו דמות היית).
אחרי המבחן
- בודקים את המבחן אך את כל ההערות רושמים על דף נפרד, כולל הציון. מחלקים לתלמידים את המבחנים יחד עם מחוון ומבקשים שיבדקו לעצמם. רק לאחר שהתלמידים מגישים את הבדיקה, מחזירים להם את הדף עם ההערות שלנו והציון.
- מחלקים את המבחן יחד עם דף תיקון מבחן ובו שאלות בסגנון הבא: איזו שאלה טעיתי? למה טעיתי? מה אעשה אחרת לבחינה הבאה? מה למדתי מהמבחן?
- לעולם לא מפרסמים ציונים לפני שהתלמידים ראו את הבחינה עצמה.
לסיכום, מצרפת את תפילת המבחן של אריק מנדלבאום ומאחלת תקופת מבחנים פורה בלמידה.
![](https://static.wixstatic.com/media/2adb17_77bb9469f6be4bd7910b88b9202c9de9~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_502,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/2adb17_77bb9469f6be4bd7910b88b9202c9de9~mv2.jpg)
רעיונות לבוקר טוב
1. כף יד- מחלקים דף לבן A4 ומבקשים מהתלמידים לצייר את כף ידם.
עכשיו, בכל אצבע תנחו אותם לרשום משהו אחר
אגודל- משהו ששימח אותי השבוע
אבצע- מישהו שהייתי רוצה להודות לו
אמה- משהו שאני מצפה לו
קמיצה- משהו שהרגיז אותי השבוע
זרת- שיר שמלווה אותי השבוע
בסבב, כל אחד בוחר אצבע ומשתף.
באדיבות ליאת אקרמן
2. כדורים באוויר- מכינים פתקים עם מספרים עוקבים לפי מספר התלמידים בכיתה. מחלקים באופן אקראי, פתק לכל ילד. לאחר מכן, מבקשים מהם להציג את המספרים לפי הסדר כאשר המשימה לזכור מי אחרי מי. המשימה היא לזרוק את הכדור לפי סדר המספרים תוך שתי דקות. לאחר שהתלמידים בכיתה מצליחים, אפשר לנסות לאתגר במשך הזמן, הוספת כדורים נוספים, ללא דיבורים.
לאחר מכן אפשר לעשות הגבלה לחיי בית הספר (קצב, לוח מבחנים, ניהול זמן) או לעשות שיח על שיתוף פעולה (מה זה דרש? בזכות מה הצליחו/לא הצליחו).
באדיבות שגיא פרידמן
3. משחק מלך העידודים-מתחילים מחלוקה לזוגות כאשר כל זוג מתחרה אחד עם השני בזוג או פרד. המפסיד צריך מעתה לעודד את המנצח וללכת אחריו. אחרי הסבב הראשון כל המנצחים מסתובבים בחדר (שהמעודד אחריו) ומוצאים עוד מנצח להתחרות איתו. המנצח ממשיך ללכת לחפש עוד מתחרה ובינתיים הוא צבר עוד מעודדים מאחוריו. המטרה היא בסוף להגיע ל-2 מחנות עם 2 מנצחים סופיים והמנצח הסופי זוכה לעידוד מכולם. כמובן שהמטרה היא שבאמת יעודדו וימחאו כפיים.
באדיבות מור בכש
השבוע מצרפת שיר של שמואל כהן שמתכתב עם הרעיונות המרכזיים של הניוזלטר הזה. שיהיה סוף שבוע נהדר, ונדה
יָשַׁבְתִּי אֶתְמוֹל
וְסִדַּרְתִּי
אֶת כָּל הַתְּבוּסוֹת
הַקְּטַנּוֹת שֶׁאָסַפְתִּי
בְּחַיַּי.
כְּשֶׁעָמְדוּ מְסֻדָּרוֹת
נִגְלָה לִי
נִצָּחוֹן גָּדוֹל.