top of page

ניוזלטר פדגוגי 6.4.20

הוראה מרחוק- מה השתנה

עברו כשלושה שבועות מאז נסגרו בתי הספר, המעבר היה חד, מפתיע ולא פשוט. לא רק בגלל סגירת בית הספר אלא בגלל שנוצרה מציאות חדשה לגמרי, מציאות לא מוכרת, אשר כוללת אתגרים גם ברמה האישית, המשפחתית, הלאומית וכמובן גם החינוכית.

המעבר ללמידה מרחוק (והוראה מרחוק) חידדה עוד יותר שהלמידה צריכה להיות פעילה, מתוך קשר, בהנאה ועם גבולות מאוד ברורים. אם בשגרה לא תמיד פשוט בכל שיעור לכלול את כל המרכיבים הללו, אז קל וחומר בהוראה מרחוק. לכן, אנסה לכתוב פה רעיונות שיכולים לעזור. הרעיונות אינם רעיונות חדשים, אלא רעיונות שכבר כתבתי עליהם בכל מיני הזדמנויות, אך כעת הם מותאמים ללמידה מרחוק. היום אכתוב על שני דברים שיכולים לעזור ולגוון בלמידה מרחוק- משחוק ולמידה דרך הווטסאפ.

משחוק

היום השתתפתי במפגש שהעבירה רויטל ברקוביץ' (מצורף קישור לאתר שלה עם רעיונות נוספים) על משחוק של הלמידה מרחוק. המשחוק גורם ללמידה להיות מהנה יותר וזה אחד המרכיבים שגורמים לידע חדש להיטמע במוח שלנו. בנוסף, המשחוק גורם להנעה פנימית ללמידה (אחד הדברים המאתגרים יותר בזמן הזה).

מצרפת כאן מספר רעיונות שרויטל הציעה:

# בזמן ההמתנה למפגש ניתן להשמיע מוזיקת רקע (אפשר שכל פעם מישהו אחר בוחר את השיר- נגיד מי שהשתתף הכי הרבה בשיעור).

# שימוש בכלי גלגל מזל . אפשר לכתוב על הגלגל מה שישרת את השיעור. למשל:

- שמות התלמידים ואז כל פעם עוצרים, מסובבים את הגלגל והתלמיד ששמו יצא עונה על שאלה.

- מושגים/שאלות/תרגילים.

- הגרלת חלקי השיעור - מגרילים איזה חלק מהשיעור נעשה בכל פעם - נותן גורם הפתעה לשיעור.

# שאלון בריחה בגוגל פורמס - קישור להנחיות איך יוצרים חדר בריחה

# שיבוץ חידון במהלך המצגת (קישור לפורמט לשימושכם.ן)


שיעור דרך הווטסאפ

הלמידה מרחוק באופן מקוון עם מצלמות ומיקרופון לא תמיד מתאימה, תלמידים לעיתים מתביישים ולא מתחברים עם מצלמה ואז קשה לקיים דיון קולח. יתרה מכך, פעמים רבות שיעור בזום הוא כמו שיעור פרונטלי ובו מורה יושבת (בפיגמה) ומדברת כעשרים דקות. אז כמובן גם שיעור מקוון אפשר לשדרג (ועוד אכתוב על זה פה) אבל בנתיים מציעה פה הצעה. שיעור דרך הווטסאפ.

אז איך בעצם מנהלים שיעור כזה? חושבים על מטרת השיעור (למשל איך מעבירים שיעור בווטסאפ) ומה חשוב שהתלמידים ידעו בסוף השיעור (רעיונות ליישום, דגשים לעבודה בווטסאפ, יתרונות וחסרונות). לאחר מכן, חושבים על שלוש הפעלות (פחות או יותר) שיעזרו לתלמידים להבין את הנושא. לדוגמא כתבה בנושא השיעור, סרטון בנושא השיעור ובסוף מסמך של גוגל פורמס לרפלקציה/תרגול/משוב. ניתן לסכם (ואולי אפשר לפתוח כך מפגש) באימוג'י שישקף איך אני יוצאת מהשיעור.

- כדאי לפתוח קבוצה ייעודית ללמידה.


- חשוב לשלוח מועד מפגש, מה כדאי להכין למפגש ואולי שאלה למחשבה (אפשר לבקש התייחסות אישית עד המפגש שתישלח בפרטי).

- חשוב לכתוב מה הכללים של הקבוצה והלמידה בפתיחת הקבוצה או בפתיחת השיעור.

- חשוב לשלב בתוך הלמידה מספר הפעלות (טקסט, סרטון מהרשת או סרטון שלכם, גוגל פורמס, הקלטה, הפניה לכתבה)

- אפשר להשתמש במודל הכיתה ההפוכה, לומדים בבית ומנצלים את הקבוצה לדיון ושאלות.

- כדאי לבדוק בכל משימה אם כולם הגיבו (כדאי שתהיה רשימה שמית בצד).

- כדאי לנסח את ההודעות מראש.

- אפשר להוריד ווטסאפ למחשב כך יש מסך גדול ואפשר להעתיק את ההודעות המנוסחות מראש מקובץ במחשב.

- אפשר לעשות מדי פעם הפסקה של כמה דקות, לעצור את האפשרות של התגובות (הגדרות), ולבקש מהתלמידים לקרוא את התגובות ולכתוב לעצמם נקודות.

לסיכום, בלמידה מרחוק כמו בלמידה רגילה, כדאי שיהיו כמה שפחות מרחבים של חוסר וודאות וגבולות מאוד ברורים להתנהגות והתנהלות ומצד שני הנאה וגיוון יוצרים מוטיבציה ושיתוף פעולה מצד התלמידים.


מצרפת שיר לכבוד החג של אמנון ריבק,

חג שמח!

ונדה


כל אדם צריך מצרים כָּל אָדָם צָרִיך שֶׁתִהְיֶה לוֹ אֵיזוֹ מִצְרַיִם, לִהְיוֹת מֹשֶׁה עַצְּמוֹ מִתּוֹכָה בְּיָד חֲזָקָה, אוֹ בַּחֲרִיקַת שִׁנַּיִם. כָּל אָדָם צָרִיך אֵימָה וַחֲשֵׁכָה גְּדוֹלָה, וּנְחָמָה, והַבְטָחָה, וְהַצָּלָה, שֶׁיֵּדַע לָשֵׂאת עֵינָיו אֶל הַשָּׁמַיִם. כָּל אָדָם צָרִיך תְּפִלָּה אַחַת, שְׁתֵהֵא שְׁגוּרָה אֶצְלוֹ עַל הַשְּׂפָתַיִם. אָדָם צָרִיך פַּעַם אַחַת לְהִתְכּוֹפֵף - כָּל אָדָם צָרִיך כָּתֵף. כָּל אָדָם צָרִיך שֶׁתִהְיֶה לוֹ אֵיזוֹ מִצְרַיִם, לִגְאוֹל עַצְּמוֹ מִמֶּנָּה מִבֵּית עֲבָדִים, לָצֵאת בַּחֲצִי הַלַּיִל אֶל מִדְבַּר הַפְּחָדִים, לִצְעוֹד הַיְשֵׁר אֶל תוֹך הַמָּיִם, לִרְאוֹתָם נִפְתָחִים מִפָּנָיו לַצְּדָדִים. כָּל אָדָם צָרִיך כָּתֵף, לָשֵׂאת עָלֶיהָ אֶת עַצְמוֹת יוֹסֵף, כָּל אָדָם צָרִיך לְהִזְדָקֵףְ.     כָּל אָדָם צָרִיך שֶׁתִהְיֶה לוֹ אֵיזוֹ מִצְרַיִם. וִירוּשָׁלָיִם, וּמַסָּע אָרוֹך אֶחָד, לִזְכּוֹר אוֹתוֹ לָעַד בְּכַפּוֹת הָרַגְלַיִם.



Opmerkingen


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page